ماهنامه اقتصادی سیاسی گذار

۱ مطلب در ارديبهشت ۱۳۹۲ ثبت شده است

گذار 2

شماره دوم ماه نامه اقتصادی سیاسی گذار منتشر شد. در این شماره، با توجه به ورود آیت الله هاشمی رفسنجانی به عرصه رقابت انتخابات یازدهم ریاست جمهوری، عکس جلد و تیتر اصلی مجله به او اختصاص یافته است. «خروج از اغما؛ بازگشت مصلحت به عرصه سیاست» عنوان یادداشتی است به قلم سیدمحمدمهدی طباطبایی، رئیس شورای سیاست گذاری ماهنامه، درباره بایدها و نبایدهای حضور هاشمی در انتخابات. در فراز پایانی این یادداشت تحلیلی آمده است: «آیت­ الله هاشمی رفسنجانی به­ عنوان منادی جریان اعتدال نه چهره ناشناخته ­ای است و نه تجربه نشده. به تناسب حضور مستمر وی در حوزه­ های مختلف چه در مجلس، چه در تصدی دولت و چه پس از آن به­ مثابه مشاوری معتمد، خرده­ هایی بر وی می ­توان وارد دانست. هاشمی نه قهرمان است و نه منجی. به ­سان هر بشر مسئول غیر معصوم دیگری در معرض اشتباه بوده و است. انتظار طبیعی و بدیهی از وی در مقام منادی اعتدال این خواهد بود که به انتقادات منصفانه و عاری از غرض توجه متناسبی مبذول دارد و با آراستن بیش از پیش حلقه پیرامون خود در شکل­ گیری و تولد دوره ­ای جدید نقش تاریخی خود را به شایستگی ایفاگر باشد.

پیش از این در جای دیگری وقتی از دغدغه­ های آیت ­الله هاشمی رفسنجانی سخن به میان آمده بود با تشریح وقایع دهه هشتاد تعبیر «اعتدال در اغما» را به میان آورده بودیم. با این وصف حضور جدید هاشمی در آرایش سیاسی کشور و آمادگی برای حضور در عرصه رقابت برای تصدی مسئولیت اجرائی کشور را می ­توان «خروج از اغما» پنداشت. گرچه سالیان درازی حقیقت و مصلحت را دو سوی متضاد و غیر قابل جمع پنداشته­ ایم، اما گذر ایام و تجربیات مختلف ما را به این نکته رهنمون کرده است که عرصه سیاست، عرصه­ ای است که در آن همنشینی مصلحت و حقیقت هم ممکن است و هم مبارک. باید به انتظار نشست و دید آیا قاطبه مردم نیز بازگشت مصلحت به عرصه سیاست را به فال نیک خواهند گرفت یا نه؟»

پس از این یادداشت، سیدباقر اسکویی، مدیرمسئول گذار، یادداشتی نوشته با عنوان «سرمایه اجتماعی و نظام سیاسی» که در بخشی از آن می خوانیم: «...در واقع این سرمایه اجتماعی است که باعث و بانی پیوندهای هدفمند جامعه است و انگیزه و تحرک اجتماعی را موجب می­ شود. و کوتاه سخن آنکه مردم سرافراز ایران با کوله ­باری از تجربه­ های تلخ و شیرین از گذشته­ های دور و نزدیک شان همچون دوران مشروطه، انقلاب شکوهمند اسلامی ایران، دفاع مقدس و تهدیدهای بین­ المللی و غیره آموخته ­اند که با هم­ افزایی سرمایه­ های اجتماعی خویش حاکم و مسلط بر سرنوشت و کشور خود باشند. با وجود تفاوت فضای سیاسی موجود با انتخابات گذشته که برخی از تحلیل­گران و سیاسیون ناآگاه و بعضا کم ­آگاه و مغرض غربی را دچار توهم عدم شرکت و بی رونق بودن انتخابات کرده است، نگارنده معتقد است ملت ایران که به اذعان بسیاری از اندیشمندان حوزه جامعه شناسی سیاسی از پیچیدگی ­های رفتاری ظریفی برخوردار است، با انباشت حاصله از سرمایه­ های اجتماعی که در هر بحرانی طی این سه دهه منش رفتار سیاسی و خواستگاه اجتماعی خویش را به دنیا اعلام و ابراز نموده ­اند، این بار نیز با حضوری هوشمندانه و حداکثری نمونه ­ای از مردم­ سالاری دینی به معرض نمایش جهانیان خواهند گذاشت. انشالله...»    

پس از این دو یادداشت، گزارشی 6 صفحه ای از 22 کاندیدای مشهور انتخابات پیش رو با نام «یک صندلی و یک کرور کاندیدا» درج شده است.

سرویس اقتصاد شماره دوم گذار به بحث مسکن اختصاص دارد که نام «خیال خام خانده داری» برای آن انتخاب شده: «حداکثر درآمد قابل تصور برای یک جوان بیست و هفت، هشت ساله چقدر است؟ یک یا دو میلیون تومان در ماه؟ بیشتر یا کمتر؟ برای این جوان چه دورنمایی برای خانه­دار شدن متصور است؟ چقدر از درآمد ماهیانه خود را، پس از کسر مخارج اجاره، رفت­وآمد و خورد و خوراک باید پس­انداز کند که بتواند در 40 سالگی خانه­دار شود. چهل سالگی زود است؟ برای خانه­دار شدن در 50 سالگی چقدر کار کند، چقدر پس­انداز؟ این دست سئوالات، ذهن اکثریت غریب به اتفاق جوانان این کشور را به خود مشغول کرده است چه آن­که از طرفی هرم سنی جمعیت، به دوره ازدواج و تقاضای مسکن رسیده­اند و از طرف دیگر، جذابیت­های سوداگرایانه در این بخش، خانه­دارشدن را به آرزویی دور و دست­نیافتنی بدل کرده است. آن­چه از نظر می­گذرانید مروری است بر وضعیت بازار مسکن، دلایل آشفتگی آن و پیش­بینی آینده­اش. صاحبنظران جملگی متفق­القولند که بحران مسکن جز با تدبیر (و نه دخالت) دولت قابل مدیریت نیست.»

فهرست مطالب این بخش به این شرح است:

-         تحلیل بازار مستغلات؛ آنچه گذشت، آنچه پیش روشت

-         تضعیف ریال و دلاری شدن بازار مسکن

-         آمار و آثار مسکن مهر به قلم دکتر پروانه اصلانی

-          گفتگو با مقداد همتی، نماینده تام الاختیار وزیر در امور مسکن مهر

-         گزارشی از مسکن مهر پردیس

-         گفتگو با دکتر علی نوذرپور

-         مسکن نه جایی برای سکونت که کالایی برای بقا به قلم دکتر حمیدرضا موسوی

-         نگاهی به وضعیت مسکن افراد کم درآمد

-         گفتگو با دکتر پیروز حناچی معاون وزیر مسکن در دوره اصلاحات

-         نگاهی کوتاه به رابطه کیفیت و قیمت مسکن در تهران به قلم دکتر شادی عزیزی

-         گفتگو با کمال اطهاری درباره رانت جویی در بازار مسکن با عنوان «همه آلوده شده اند»

-          نگاهی به تجارب جهانی سیاست گذاری مسکن به قلم دکتر حجت اله میرزایی

-          راهنمای خرید خانه

-         جدول پهنه بندی تهران

-         33 نکته طلایی خرید خانه

-         گفتگو با رئیس اتحادیه مشاوران املاک

-         راهنمای دریافت تسهیلات از بانک مسکن

-         گفتگو با فردین یزدانی کارشناس بازار مستغلات

-         گفتگو با مدیرعامل متروی تهران

«تهدید و تفاهم» عنوان مجموعه مطالب بخش سیاسی است که پرونده هسته ای ایران را بررسی می کند. گزارشی از شروع بحران و ادامه آن تا امروز، گزارشی از سلسه مذاکرات این 10 سال، یادداشت هایی از هرمیداس باوند و صادق زیباکلام، گفتگو با رامین مهمان پرست و حسن عابدینی و گزارشی از دیپلماسی دولت دهم دیگر مطالب این بخش است.

«مذاکرات تهران افتخارآمیز بود» عنوان گفتگویی با حسن روحانی دبیر اسبق شورای عالی امنیت ملی است.

آخرین مطلب این بخش، ترجمه فصلی از خاطرات جک استراو، وزیر خارجه پیشین انگلستان است که نگاه ریزبینانه و منحصر به فردی به ایران دارد.

شماره دوم گذار در 100 صفحه و به قیمت 5هزار تومان منتشر شده است.